سیستم هیدرولیک به طور گسترده در دنیای تجهیزات صنعتی وارد شده است و در هر بخش جز پرکاربردترین و محبوبترین تجهیزات شناخته میشود، اما دلیل این حجم از محبوب بودن چیست؟ سیستم هیدرولیک سیستمی انعطافپذیر است که بازده بالایی دارد، به طور متناوب و حتی معکوس کار میکند؛ علاوه بر این با توجه به شرایط موجود میتواند به میزان شتاب و سرعت بیافزاید یا بکاهد. یکی دیگر از مزایای سیستم هیدرولیک طول عمر بالا و عملکرد قابل اعتماد آن است.
تمام قطعات هیدرولیک تاثیر و نقش به سزایی در عملکرد صحیح سیستم هیدرولیک دارند. به طوری که فشار سیال توسط شیر هیدرولیک (شیر برقی هیدرولیک و شیر دستی هیدرولیک) کنترل میشود و به کمک آن سرعت و جهت جریان سیال نیز مشخص میشود، در ادامه پمپ هیدرولیک و سیلندرها برای انتقال نیرو وارد کار میشوند. در این مطلب قصد داریم با یکی از قطعات مهم که کاربرد اساسی در سیستمهای هیدرولیک دارد اشاره کنیم.
شیر هیدرولیک برقی چیست؟
شیر هیدرولیک دستگاهی مکانیکی برای تنظیم جریان سیال در مدارهای هیدرولیک است؛ از شیر هیدرولیک برای بستن و باز کردن یک مسیر، برای هدایت جریان به سمتی دیگر و برای کنترل سطح جریان نیز استفاده میشود.
انواع شیر هیدرولیک
شیرهای هیدرولیک براساس عوامل زیادی قابل تقسیمبندی و طبقهبندی هستند، به عنوان مثال براساس میزان فشاری که میتوانند تحمل کنند، بر اساس دریچهها و جریانهای عبوری، براساس ظاهر و غیره. در ادامه شما را با برخی از انواع شیرهای هیدرولیک آشنا میکنیم.
شیر پروانهای: از این نوع شیرها معمولا برای کنترل جریان دریچههای گاز استفاده میکنند. این نوع شیرها را میتوان با چرخاندن محور شیر کنترل کرد.
شیر چک: این نوع شیرها به دریچههای یک طرفه معروف هستند، زیرا تنها اجازه عبور جریان در یک سمت را میدهند.
شیر برقی هیدرولیک: این نوع شیرهای هیدرولیکی برای کنترل جریان از دستگاههای الکتریکی استفاده میکنند.
شیر دستی هیدرولیک: همان طور که از اسم این شیر مشخص است برای باز و بسته کردن آن نیاز به دستگاه و وسیله جانبی دیگری وجود ندارد و شما میتوانید با دست آن را باز و بسته کنید.
نحوه عملکرد شیر برقی هیدرولیک
شیرهای برقی هیدرولیک برای انتقال جریان و فشار سیال هیدرولیک در سیستمهای هیدرولیک استفاده میشوند. شیرهای هیدرولیک یا باز هستند یا بسته و حد میانی معمولا برای آنها وجود ندارد؛ این شیرها پورتهای فشار و مخازن را به هم متصل میکنند و از سویی دیگر دریچههای سیستم هیدرولیک را میبندند تا سیستم بتواند مرحله تخلیه و جداسازی را به درستی انجام دهد.
کاربرد شیر برقی هیدرولیک در صنعت
با نحوه عملکرد و انواع شیرها آشنا شدید، حال درباره بخشهایی از صنعت که از این وسیله کاربردی بهره میجویند، توضیحاتی ارائه میدهیم.
بخش آب و فاضلاب (قسمت تصفیه آب)
شیر هیدرولیک برقی ، پرکاربردترین شیر در تصفیه خانهها است و نقش بسیار مهمی برعهده دارد. سایر تجهیزات هیدرولیک امکان کنترل بسیاری از قسمتها را مهیا میکنند؛ اما نقش اصلی شیر برقی هیدرولیک باز و بسته کردن مدارهای هیدرولیک برای تعیین جهت جریان است. در تصفیه خانهها، آب تنها امکان عبور از مسیرهای خاصی را دارد که توسط شیر هیدرولیک مشخص میشود.
از دیگر کاربردهای شیر برقی هیدرولیک در تصفیه خانهها میتوان به تنظیم سرعت جریان اشاره کرد؛ شیر هیدرولیک میتواند سرعت را بکاهد که این به معنی کم شدن فشار آب است و افزایش سرعت برای پر فشاری آب در خطوط مورد استفاده قرار میگیرد. کم فشار و پر فشار کردن آب یکی از مهمترین فرآیند تصفیه آب است. در روشهای قدیمی از شیرهای دستی و سنتی برای تصفیه استفاده میشد که بازده و سرعت بالایی مانند شیربرقی هیدرولیک نداشتند؛ از این رو در سراسر جهان از این وسیله در تاسیسات و صنعت تصفیه آب استفاده میشود.